Me Odoo Business Solutionsina (OBS Solutions) olemme toimineet pitkään Odoo-kumppanina, ja saamme usein monenlaisia kysymyksiä asiakkailtamme ja tahoilta, jotka eivät ole vielä asiakkaitamme. Olemmekin koonneet listaan kysymykset ja vastaukset ylsisimpiin kysymyksiin, joita olemme kohdanneet.
Tässä artikkelissa jaamme kokemuksiamme ja vastaamme näihin kysymyksiin.
Miksi kutsutte Odoota modulaariseksi?
Puhumme Odoosta usein kerää- ja kokoa -järjestelmänä, koska se ei ole vain yksinkertainen "asenna ja käytä" -ratkaisu kuten vaikkapa Microsoft Word tai Linux. Odoon Standard-versio kattaa vain perusprosessit. Asiakkaat usein kuvittelevat, että heidän kaikki liiketoimintaprosessinsa, kuten tavaroiden ostaminen ja myyminen verkossa, onnistuvat suoraan Odoolla.
Todellisuudessa jokainen yritys joutuu muokkaamaan pieniä seikkoja liittyen ostoihin, hinnoitteluun ja varastonhallintaan. Tästä syystä kutsumme Odoota muokattavaksi liiketoimintakehykseksi eikä valmiiksi ratkaisuksi paketista suoraan otettuna. On tärkeää löytää pätevä Odoo-integraattori.
Mitkä ovat Odoon kustannukset juuri minun liiketoiminnalleni?
Odoon toteutuksen kustannukset muodostuvat kolmesta pääosasta: Enterprise-sopimuksen vuosittaisesta kustannuksesta, projektin toteutuskustannuksista ennen käyttöönottoa ja järjestelmän ylläpito- ja kehityskustannuksista käyttöaikana. Esimerkiksi typilliselle 25–30 hengen yritykselle, joka käyttää 12–15 moduulia, vuosikustannukset käyttäjälisensseistä ovat noin 10 000 euroa. Kustannukset vaihtelevat sijainnin mukaan.
Odoon hinnoitteluun ei vaikuta käytettävien moduulien määrä. Vain käyttäjälisensseistä maksetaan erikseen.
Käyttöönottoprojektit Odoolla ovat suorastaan edullisia. Ja mitä vakiomuotoisempana järjestelmä voidaan ottaa käyttöön, sitä parempi. Käyttöönottojen hinta alkaa noin 5 000 eurosta ja yrityksen koon sekä monimutkaisuuden mukaan voi olla noin muutaman kymppitonnin verran.
Voinko aloittaa Community-versiolla ja siirtyä myöhemmin Enterprise Editioniin?
Kyllä voit, mutta se ei välttämättä kannata. Community-versiosta puuttuu monia ominaisuuksia ja se ei ole läheskään yhtä kattava kuin Enterprise Edition. Sinun on mukautettava paljon omaa toimintaasi saadaksesi sen toimimaan. Siirtyminen Enterpriseen myöhemmin on kalliimpi ja työläämpi prosessi, sillä se voi merkitä uuden projektin aloittamista alusta.
Odoo Community Edition on Odoon maksuton versio, joka sopii erinomaisen hyvin ei-ammattimaiseen käyttöön, kansalaisjärjestöille ja hyvin pienille yrityksille. Meidän kannaltamme Odoon Community-versiot ovat hyviä Odoon demoja. Mutta ammattimaiset toteutukset teemme järjestään Enterprise Editionilla.
Onko Odoossa lisäkustannuksia käyttöönoton jälkeen?
Jos järjestelmää käytetään ja se tuo arvoa, sitä tullaan myös kehittämään. Näin investointeja tulee jatkuvasti. Nollakustannukset käyttöönoton jälkeen tarkoittaisivat yleensä sitä, ettei järjestelmää käytetä. Ylläpitokustannukset vaihtelevat monista tekijöistä riippuen. Meidän kokemukesmme mukaan keskimääräinen työmäärä on noin 100–200 tuntia kuuden kuukauden tai vuoden välein.
Onko Odoo vain PK-yrityksille?
On suuri väärinkäsitys kuvitella, että Odoo olisi vain PK-yritysten ratkaisu. Odoo sopii myös suuremmille yrityksille.
Olemme itse toteuttaneet Odoon usean tuhannen työntekijän yritykselle. Odoon skaalautuvuus mahdollistaa kasvun pienestä yrityksestä suureksi. Kainsainväliseltä organisaatioltamme löytyy muun muassa sellaisia toteutusesimerkkejä kuin Airbus ja Euroopan parlamentti.
Onko parempi ostaa sovelluksia Odoon sovelluskaupasta vai kehittää itse?
Tämä on yleinen keskustelunaihe budjettia suunniteltaessa. Hyvä Odoo-integraattori on analysoinut kaikki ilmaiset ja maksulliset moduulit ennen budjetin esittämistä asiakkaalle. Odoo App Storen sisällä ei ole tiukkaa laadunvalvontaa, joten jos integraattorisi sanoo, että tietty moduuli ei ole hyvä, luota heihin.
Odoo-konsulttien (kuten meidän) osa ammattitaitoa on osata arvioida moduulien laatua ja valmistajien luotettavuutta. Me OBS:llä pyrimme aina mielellään käyttämään jotain valmiiksi tehtyä moduulia sen sijaan, että koodaisimme itse uuden alusta alkaen.
Säästänkö työskentelemällä teidän kanssanne, koska olette tehneet samanlaisen projektin aiemmin?
Vaikka aiempi kokemus samankaltaisesta liiketoiminnasta auttaa, jokainen asiakas on ainutlaatuinen ja vaatii erillisen projektin. Järjestelmän toteutus on valtaosin analyysiä, viestintää, testaamista ja henkilöstön koulutusta. Alle puolet on puhdasta teknistä kehitystyötä.
OBS:n laaja kokemus Odoo-toteutuksista tulee asiakkaiden eduksi ennen kaikkea sen takia, että pystymme laajan kokemuksemme avulla välttämään useimmat sudenkuopat.
Onko Odoon päivittäminen vuosittain monimutkaista ja kallista?
Rehellisyyden nimissä on tunnustettava, että minkä tahansa ERP-järjestelmän päivitys on stressaavaa ja kustannukset voivat olla myös kalliita.Suosittelemme päivittämään joka toinen versio. Hyvä Odoo-integraattori osaa päättää, milloin päivitykset ovat järkeviä.
Pitäisikö tai kannattaisiko minun hoitaa kirjanpitoni Odoossa?
Kirjanpidon integroinnissa on kaksi lähestymistapaa: käyttää paikallista erikoisohjelmistoa ja integroida se Odooon tai käyttää Odoota kirjanpitojärjestelmänä. Suositeltava tapa on käyttää yhtä järjestelmää (Odoo) kaikkiin liiketoimintaprosesseihin.
Suurin osa Suomen Odoo Business Solutionsin (OBS Solutions) käyttää Odoota toiminnalliseen liiketoiminnan ohjaukseen ja toimittaa kirjanpitäjän tarvitsemat tiedot kirjanpitäjälle. Kirjanpitäjä käyttää sitten omaa tuttua järjestelmäänsä ja tekee tämän avulla viranomaisilmoitukset.
Miten tunnistan hyvän Odoo-kumppanin?
Kysy taustoja ja kokemusta. Me esimerkiksi olemme rakentaneet Odoo-järjestelmiä jo vuodesta 2016. Tänä aikana olemme toteuttaneet kymmeniä suurta projektia ja useita kymmeniä pienempiä. Olemme ratkaisseet asiakkaidemme liiketoimintaongelmia ja auttaneet heitä kasvamaan vuodesta toiseen. Olemme työskennelleet monien merkittävien asiakkaidemme kanssa monen monta vuotta.
Koko bändi
yhdellä
softalla
Ota yhteyttä,
kerromme lisää Odoosta